К читателям блога:

Блог В. Точиловского

Блог для тех, кто интересуется вопросами международных уголовных судов и международных стандартов в уголовном процессе.

Translate

26 декабря 2019

Міжнародне кримінальне право про відповідальність «начальників». Про проєкт закону про міжнародні злочини.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
(См. русскоязычную версию)
Чи можна в кримінальному праві назвати «начальниками» глав держави та уряду, міністрів, політичних та інших цивільних лідерів?

Можна, судячи по проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права».
Згідно зі ст. 436-2 законопроєкту, «військові командири або інші особи, що фактично діють як військові командири, та інші начальники» несуть кримінальну відповідальність за міжнародні злочини, вчинені їх підлеглими.
Очевидно, термін «начальники» скопійовано з російськомовної версії статті 28 Статуту МКС.
В статті 28 англомовної версії Статуту йдеться про «commanders» та «other superiors», що перекладено на російську як «командиров» и «других начальников».
Насправді ж, в міжнародному кримінальному праві поняття «superiors», поряд з військовими командирами, включає не тільки цивільних начальників, але і глав держав, урядів, політичних та інших цивільних лідерів, які наділені владними повноваженнями.
Фактично, автори законопроекту «звільнили» цю категорію осіб від відповідальності за міжнародні злочини, вчинені їх підлеглими.

Див. також: «Про деякі питання проєкту закону про міжнародні злочини»
Real Time Web Analytics