К читателям блога:

Блог В. Точиловского

Блог для тех, кто интересуется вопросами международных уголовных судов и международных стандартов в уголовном процессе.

Translate

10 января 2022

Справа MH17. Позиція прокуратури.

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Раніше я вже писав про позицію нідерландської прокуратури у вступній промові у березні 2020 щодо статусу збройних формувань та доктрину помилки у факті (див. тут). 

Наприкінці грудня минулого року прокурори виступили з завершальною промовою. Суд, що розглядає справу, опублікував на своєму сайті короткий виклад промови. Ось деякі витяги з нього:

Прокурори проаналізували обвинувачення та роль і статус обвинувачених, заявивши, що «четверо обвинувачених були не регулярними солдатами, а самопроголошеними волонтерами, які взялися до зброї та сприяли хаосу і беззаконню в східній Україні.
Відповідно, їх дії підпадають під кримінальне законодавство Нідерландів і тому можуть бути притягнуті до відповідальності за навмисне спричинення розбиття літака MH17 та вбивство його пасажирів відповідно до статей 168 та 289 КК Нідерландів.
»

Всі обвинувачені брали участь в акті насильства проти українського літака. В цьому полягав їх намір. Потребуючи важку зброю для досягнення цієї мети, вони попросили, отримали, та застосували її, і від них вона була вивезена після застосування. Як цивільні особи, обвинувачені не були уповноважені вдаватися до насильства.

Обвинувачені усвідомлювали ризик ураження цивільного літака, який міг пролітати над зоною бойових дій. За словами прокуратури ніщо не вказує на те, що обвинувачені брали до уваги цей ризик. Обвинувачення також винуватить російський уряд в тому, що не було взято до уваги ризик ураження цивільного літака. Попри заперечення будь-якої участі у збройному конфлікті у східній Україні, Російська Федерація підтримувала повстанців артилерією та таємним ввозом через кордон системи Бук.

Як можна бачити, у порівнянні з вступною промовою, позиція прокуратури по суті не змінилась.

Докладніше про позицію прокуратури стосовно  статусу збройних формувань та помилку у факті див. «Справа MH17: статус збройних формувань та помилка у факті – позиція нідерландської прокуратури».

‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑

7 березня суд продовжить засідання – буде заслуханий виступ захисту. 
З 16 травня відведено три дні для прокурорів та представників родичів для відповіді на виступ захисту.
8 червня захист знову матиме можливість відповіді.

Real Time Web Analytics