К читателям блога:

Блог В. Точиловского

Блог для тех, кто интересуется вопросами международных уголовных судов и международных стандартов в уголовном процессе.

Translate

16 декабря 2017

Про «проценти винуватості людини» та відповідальності прокурора

Print Friendly and PDFPrint Friendly
На цю пропозицію експерта можна було б не звертати увагу, якщо б вона не отримала розвиток в недавній доповіді експертів.

Минулого року була опублікована пропозиція експерта відправляти будь-кого на лаву підсудних, якщо прокурор вважає, що «50% доказів свідчать про те, що людина вчинила злочин».

Свою пропозицію експерт обґрунтовував тим, що, мовляв, згідно з Дисциплінарним статутом прокуратури, «тільки-но суд визнає підозрюваного невинним, прокурор автоматично отримує як мінімум догану».
Експерт чомусь замовчує, що згідно зі ст. 8 статуту, винесення виправдувального  вироку тягне за собою  дисциплінарну відповідальність прокурорів тільки «якщо  ними  в  процесі слідства були допущені недбалість або несумлінність».
Виходячи зі своєї інтерпретації статуту, експерт пропонує дозволити прокурорам направляти в суд неповно розслідувані справи. Хай, мовляв, суд розбирається.

Автор не розкриває яким чином можна визначати процент винуватості.
У всякому разі, така пропозиція суперечить ст. 14 Керівних принципів ООН, що стосуються ролі прокурорів. Вона також суперечить статті 284 КПК, згідно з якою, прокурор зобов’язаний «закрити кримінальне провадження, якщо не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати».

Ця пропозиція отримала розвиток в недавній доповіді експертів:
«Вызывает тревогу также практика негативных последствий для прокуроров за оправдательные приговоры … Эксперты назвали этот фактор одной из причин несоблюдения прокурорами принципа объективности и непредвзятости в уголовном производстве, фактического отказа от поиска доказательств, которые оправдывают подозреваемое лицо.»
Схоже тут переплутані причина і наслідок.
Real Time Web Analytics